Κράνος που ανιχνεύει το εγκεφαλικό

Επιστήμονες από τη Σουηδία επινόησαν μία φορητή ιατρική συσκευή που μοιάζει με κράνος και μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να εξακριβώσει εάν ένας ασθενής έχει πάθει εγκεφαλικό και τι είδους είναι.

Η συσκευή, την οποία αποκαλούν «Strokefinder»λειτουργεί με μικροκύματα και διαθέτει 12 κεραίες.

Κάθε μία από αυτές με τη σειρά της εκπέμπει χαμηλής δόσης μικροκύματα και οι άλλες 11 εξετάζουν πως αλλάζουν τα μικροκύματα καθώς διέρχονται από τον εγκέφαλο. Όταν και οι 12 έχουν αναλυθεί, κάτι που γίνεται σε δευτερόλεπτα, η συσκευή εκπέμπει ένα σήμα που ενημερώνει αν πρόκειται για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή όχι.

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι ο πιο σπάνιος τύπος εγκεφαλικών αλλά και ο πιο επικίνδυνος. Εκδηλώνονται όταν «σπάσει» ένα αγγείο μέσα στον εγκέφαλο, με συνέπεια αιμορραγία.

Ο συνηθέστερος τύπος εγκεφαλικών είναι τα ισχαιμικά, που οφείλονται σε απόφραξη ενός αγγείου του εγκεφάλου από θρόμβο αίματος ή άλλη αιτία, με συνέπεια να διακόπτεται η παροχή αίματος στο τμήμα του εγκεφάλου που φυσιολογικά θα αιμάτωνε το αποφραγμένο αγγείο.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Chalmers, την Ακαδημία Sahlgrenska και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska που επινόησαν τη συσκευή, την δοκίμασαν σε 45 ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό και συνέκριναν τα ευρήματά μας με εκείνα των αξονικών τομογραφιών που είχαν γίνει στους ασθενείς.