Καρκίνος: Ανακάλυψαν το γονίδιο που δημιουργεί τους όγκους

Μια σημαντική ανακάλυψη που φαίνεται ότι θα οδηγήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση αρκετών μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και η λευχαιμία, ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Sanger, που βρίσκεται κοντά στο Κέμπριτζ, εντόπισαν ένα γονίδιο που ενισχύει τον σχηματισμό όγκων σχεδόν σε όλες τις μορφές καρκίνου, γεγονός που θεωρείται καινοτομία στον τομέα αντιμετώπισης της ασθένειας.

Το γονίδιο φέρει την ονομασία CUX1 και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα εντοπίζεται με μια ειδική εξέταση, η οποία δεν αποκλείεται να είναι έτοιμη σε διάστημα περίπου δύο ετών από σήμερα. Έτσι, οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν τα κατάλληλα φάρμακα που θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη των όγκων, ανεξάρτητα από το είδος του καρκίνου που έχει προσβάλει τον ασθενή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα δώσει ελπίδα σε χιλιάδες άτομα που πάσχουν από καρκίνο, εξαιτίας του οποίου μόνο στη Βρετανία χάνουν τη ζωή τους 150.000 άνθρωποι – ή αλλιώς ένας άνθρωπος κάθε τέσσερα λεπτά. «Η ανακάλυψη αυτή θα μας βοηθήσει να χορηγήσουμε αυτά τα φάρμακα σε περισσότερους ασθενείς, οι οποίοι όχι μόνο θα ωφεληθούν από αυτά, αλλά επιπλέον, όπως προκύπτει, η κατάστασή τους θα παρουσιάσει πολύ σημαντική βελτίωση», ανέφερε ο καθηγητής Paul Workman.