Η χοληστερίνη και βασικοί κανόνες διατροφής

Η χοληστερίνη είναι ένα από τα πλέον «δημοφιλή» θέματα υγείας. Απασχολεί χιλιάδες Έλληνες όλων των ηλικιών και οι δείκτες της είναι από τους πρώτους που κοιτάμε στα αποτελέσματα των αιματολογικών μας εξετάσεων. Παράλληλα, η χοληστερίνη είναι ένας από τους πλέον ενδεικτικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο το οποίο ο οργανισμός παράγει από μόνος του στο συκώτι και βοηθά στον μεταβολισμό των τροφών, τη σύνθεση ορμονών, αλλά και τη διατήρηση της συνοχής των κυτταρικών μεμβρανών. Ακριβώς όμως επειδή το ίδιο το σώμα μας μπορεί να συνθέσει αρκετή ποσότητα αυτής, δεν χρειάζεται να «προσλαμβάνουμε» επιπλέον χοληστερίνη μέσα από τη διατροφή μας.

Στη διατροφή μας πηγή χοληστερίνης είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε αποκλειστικά χορτοφάγος για να έχετε φυσιολογικές τιμές λιπιδίων στο αίμα. Αρκεί να μην τρώτε παχύ κρέας, αλλαντικά, πατέ, εντόσθια, κρεατό-πιτες, χάμπουργκερ. Μπορείτε να τρώτε μικρές μερίδες (90 gr) άπαχου βοδινού 2 φορές την εβδομάδα ή – σε μεγαλύτερες μερίδες -πουλερικά, μοσχάρι, κουνέλι, κυνήγι (εκτός από πάπια και χήνα).

Οι τροφές φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη, γι αυτό και από πολλούς θεωρείται πως διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες αποτελεί την πιο υγιεινή λύση. Στην οικογένεια των υδατανθράκων ανήκουν και τα γλυκά, τα ψωμιά, το fast food και τα έτοιμα σνακς. Για την καλή υγεία της καρδιάς συνιστάται διατροφή πλούσια σε καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, τα ω-3 λιπαρά οξέα των ψαριών και των ξηρών καρπών φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης), το άπαχο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Θα πρέπει να αποφεύγουμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες  (μπισκότα, κέικ, άσπρο αλεύρι), τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα (ολόπαχα γαλακτοκομικά, μαργαρίνη, βούτυρο, κόκκινο κρέας, τηγανητά).

Το αυγό μπορεί να αποτελέσει κομμάτι του καθημερινού μας διαιτολογίου εάν περιορίσουμε άλλες πηγές χοληστερίνης όπως τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε πως και πολλά ψωμιά, ζύμες κλπ παρασκευάζονται με αυγά. Ακόμη, το αυγό αποτελεί μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης (6.29g ανά αυγό) και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται για τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα εάν καταναλωθεί στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής. Θεωρείται καλό η κατανάλωση αυγού να περιορίζεται στις ημέρες όπου το υπόλοιπο διαιτολόγιο μας θα είναι φτωχότερο σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά, αλλά πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια.