Η παχυσαρκία ΔΕΝ συνδέεται με την καλή υγεία

Μύθος είναι, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη, η άποψη ότι οι παχύσαρκοι μπορεί να είναι και υγιείς.

Ερευνητές από το νοσοκομείο Mount Sinai μελέτησαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από προηγούμενες έρευνες στις οποίες είχαν συμμετάσχει περίπου 60.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι το υπερβολικά μεγάλο σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από διάφορες ασθένειες, ακόμη και όταν τα επίπεδα της χοληστερόλης, της αρτηριακή πίεσης και των σακχάρων στο αίμα είναι χαμηλά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» και τονίζουν ότι τα άτομα που είναι παχύσαρκα θα πρέπει να χάσουν βάρος ακόμη και όταν είναι μεταβολικά υγιή.

Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Ίδρυμα Lunenfeld-Tanenbaum του Νοσοκομείου Mount Sinai, στο Τορόντο, ακόμα και οι παχύσαρκοι εθελοντές δίχως τους προαναφερθέντες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου είχαν αυξημένες πιθανότητες καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Ανάλογο αυξημένο κίνδυνο διέτρεχαν και οι αδύνατοι εθελοντές, οι οποίοι όμως παρουσίαζαν μεταβολικά προβλήματα, όπως η υπέρταση, η μειωμένη καλή (HDL) χοληστερόλη και ο διαβήτης.

«Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι τόσο οι παχύσαρκοι αλλά μεταβολικώς υγιείς άνθρωποι, όσο και οι παχύσαρκοι και οι αδύνατοι που είναι μεταβολικώς ασθενείς, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ράβι Ρετνακαράν, ενδοκρινολόγος στο Mount Sinai.

«Αυτό εγείρει σοβαρές υπόνοιες ότι υγιής παχυσαρκία δεν υπάρχει, αλλά αντιθέτως είναι ένας μύθος που επιμένει στον χρόνο», πρόσθεσε.