Η ντομάτα προστατεύει από καρδιακά και εγκεφαλικά

Η ντομάτα είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση, φαίνεται όμως ότι προστατεύει επίσης από τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Επιστήμονες στην Ισπανία διαπίστωσαν ότι η σάλτσα από φρέσκια ντομάτα που ετοιμάζεται με κρεμμύδι, ελαιόλαδο και σκόρδο προλαμβάνει την ανακοπή και το εγκεφαλικό, επειδή περιέχει έως και σαράντα αντιοξειδωτικά.

Οι ουσίες αυτές προστατεύουν την καρδιά από το οξειδωτικό στρες, το οποίο εκτός από πρόωρη γήρανση, προκαλεί επίσης την εμφάνιση ή την επιδείνωση σοβαρών παθήσεων. Τη μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης, οι οποίοι τονίζουν ότι η προστατευτική δράση είναι πολύ μεγαλύτερη όταν τα παραπάνω υλικά καταναλώνονται μαζί και όχι ξεχωριστά.

Νέα τεχνική που αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα των καρκινικών όγκων ανέπτυξε ομάδα επιστημόνων του Institute of Cancer Research του Λονδίνου. Όπως διαπίστωσαν ένας και μόνο όγκος μπορεί να απαρτίζεται από πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί συνέκριναν την ποικιλομορφία του καρκίνου με ένα δέντρο. Οι αρχικές μεταλλάξεις- κορμός- είναι κοινές σε όλα τα καρκινικά κύτταρα. Στην συνέχεια όμως, ο όγκος αποκτά διακλαδώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι μια θεραπεία που στοχεύσει σε ένα κλαδί, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, όχι όμως και την εξάλειψή της.

Ελπίδα για τα άτομα που χρειάζονται μεταμόσχευση οργάνων δίνουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Βόρειας Καρολίνα, οι οποίοι κατάφεραν να «ξαναζωντανέψουν» πνεύμονες από ανθρώπους που είχαν πεθάνει στο σπίτι τους ξαφνικά. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε αντίθεση με άλλα όργανα, οι πνεύμονες διατηρούνται ζωντανοί για διάστημα τεσσάρων ωρών μετά τον θάνατο, καθώς ο αέρας που υπάρχει στο εσωτερικό τους τους προστατεύει και δεν τους επιτρέπει να φθαρούν. Η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για μια επαναστατική ανακάλυψη, η οποία προέκυψε έπειτα από πείραμα που κόστισε 4 εκατ. δολάρια και το οποίο ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας μεθόδου που θα παρέχει δεκάδες χιλιάδες μοσχεύματα.