Η κατάθλιψη μας γερνάει

Η κατάθλιψη μας γερνάει. Ερευνα έδειξε ότι τα κύτταρα ανθρώπων που είναι σε φάση κατάθλιψης, ή την έχουν περάσει σε κάποια φάση της ζωής τους, γερνούν γρηγορότερα απ΄ ότι συμβαίνει με τα κύτταρα εκείνων που δεν αντιμετώπισαν ποτέ το πρόβλημα. Οι ερευνητές εντόπισαν διαφορά στο μήκος των τελομερών, των κυτταρικών δηλαδή απολήξεων που παίζουν ρόλο στο πόσο γρήγορα θα «πεθάνει» κάθε κύτταρο.

Αν λοιπόν θέλετε να παραμείνετε «νέοι», αποφύγετε ότι μπορεί να σας προκαλέσει κατάθλιψη ή να σας στενοχωρήσει, γενικότερα.

Την ίδια στιγμή, η τακτική αλλά με μέτρο κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επιστημονικής Πληροφόρησης για τον Καφέ, όσοι πίνουν τρεις έως τέσσερις καφέδες τη μέρα, ακόμα και ντεκαφεϊνέ, έχουν περίπου 25% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ ή πίνουν λιγότερους από δύο καθημερινά.

Μάλιστα, κάθε πρόσθετο φλιτζάνι καφέ φαίνεται να μειώνει κατά 7% έως 8% τον σχετικό κίνδυνο, ενώ προστατευτικά φαίνεται να δρα ακόμα και ο ντεκαφεϊνέ.

Παράλληλα, σημαντικά οφέλη στην υγεία τους παρουσιάζουν οι νεφροπαθείς όταν μειώνουν την ποσότητα του αλατιού που καταναλώνουν. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία με τη συμμετοχή ασθενών που έπασχαν από χρόνια νεφρική νόσο, οι οποίοι κατά τη διάρκειά της έπρεπε να ακολουθούν μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Όπως διαπιστώθηκε, η μείωση του νατρίου απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων αλλά και τον κίνδυνο προσβολής από τη χρόνια νεφρική νόσο. Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, θεωρείται το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς για να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του.