Η ενισχυμένη σόλα στα παπούτσια μειώνει τους πόνους στη μέση

Τα παπούτσια με ενισχυμένη σόλα και κυρίως στην περιοχή της καμάρας βελτιώνουν το βάδισμα και μειώνουν τους πόνους στη μέση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου έκαναν αναλυτικές συγκρίσεις ανάμεσα σε παπούτσια που είναι ίσια και σε άλλα που διαθέτουν ενισχυμένο «μαξιλαράκι» στην περιοχή της καμάρας και διαπίστωσαν ότι τα δεύτερα βελτιώνουν τη στάση του σώματος και βοηθούν σημαντικά όσους υποφέρουν από χρόνιους πόνους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πόνοι αυτοί συνήθως προκαλούνται όταν η καμάρα του ποδιού είναι μικρή και γίνονται ακόμη πιο έντονοι όταν δεν φοράει κανείς τα κατάλληλα παπούτσια για την περίπτωσή του.

Πάντως, από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν την εντύπωση ότι στο ιατρείο του οφθαλμίατρου βλέπουν καλύτερα από ό,τι στο σπίτι τους, μάλλον έχουν δίκιο. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι πολλοί από εκείνους που βλέπουν πάρα πολύ καλά όταν κάνουν οφθαλμολογικές εξετάσεις, δεν παρουσιάζουν εξίσου καλή όραση πολλές όταν βρίσκονται στο σπίτι τους, ακριβώς επειδή ο φωτισμός στους χώρους του είναι ελλιπής.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση και τη βασική της συντάκτρια, δρ Anjali Bhorade, «τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα δεν βλέπουν και τόσο καλά στο σπίτι τους, σίγουρα όχι τόσο καλά όσο όταν εξετάζονται σε ιατρεία και κλινικές». Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα ηλικίας από 55 έως 90 ετών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες στην Ιαπωνία, στην καλύτερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων συμβάλλει ο καφές,. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αποδείχθηκε για πρώτη φορά ότι η καφεΐνη που υπάρχει σε ένα φλιτζάνι καφέ βοηθά σημαντικά τη ροή του αίματος ακόμη και στα πιο μικρά αγγεία που υπάρχουν στον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, η ροή βελτιώθηκε κατά 30%, κάτι που δεν συνέβη στα άτομα που κατά τη μελέτη έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Masato Tsutsui, αυτό δείχνει στους ειδικούς πώς ο καφές μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.