Ερχεται και το ανδρικό αντισυλληπτικό!

Τον δρόμο για τη δημιουργία ενός ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού άνοιξαν επιστήμονες στην Αυστραλία, οι οποίοι ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο για να μπλοκάρουν τη μεταφορά των σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτό μπορεί να συμβεί με την απενεργοποίηση δύο πρωτεϊνών που υπάρχουν στα μυικά κύτταρα που ενισχύουν τη μεταφορά του σπέρματος, χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η σεξουαλική λειτουργία του άνδρα και χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία έγινε σε ποντίκια, η απουσία αυτών των δύο πρωτεϊνών προκαλούν στείρωση χωρίς παρενέργειες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους επιστήμονες στη δημιουργία ενός ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρ Sabatino Ventura, υπάρχει ήδη ένα φάρμακο που μπλοκάρει τη μία από τις δύο πρωτεΐνες, θα πρέπει όμως να βρεθεί και κάποια χημική ουσία που θα μπλοκάρει τη δεύτερη, ώστε να δημιουργηθεί ένα φάρμακο που θα απενεργοποιεί και τις δύο.

Όταν συμβεί αυτό, το ανδρικό αντισυλληπτικό θα είναι γεγονός το αργότερο σε διάστημα δέκα ετών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μόνας σε συνεργασία με επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Μελβούρνης και Λέσεστερ, ενώ τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Science.