Επιστήμονες έκαναν τηλεκινητικό “βουντού” σε μαϊμούδες

Διαβάζοντας τον τίτλο, ενδεχομένως να σκεφτείτε “δημοσιογραφικές υπερβολές και πάλι”. Δεν σας αδικούμε, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για αλήθεια. Εν ολίγοις, αμερικανοί νευροεπιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του πανεπιστημίου Κορνέλ, κατάφεραν να βάλουν μια μαϊμού να κινήσει μόνον με τη δύναμη της σκέψης της τα χέρια μιας άλλης μαϊμούς η οποία ήταν ναρκωμένη!

Οι ερευνητές σε δηλώσεις τους είπαν ότι επρόκειτο για την πρώτη φορά που ένα ζώο να έλεγξε με αυτό τον τρόπο την κίνηση ενός άλλου ζώου εξ αποστάσεως και μάλιστα το χαρακτήρισαν ως ένα είδος βουντού!

Ο τελικός στόχος των επιστημόνων είναι να αναπτύξουν μια νέα τεχνολογία διεπαφής (interface) μηχανής – ανθρώπου, που θα μπορούσε στο μέλλον να βοηθήσει ανθρώπους παράλυτους λόγω ζημιάς στο νωτιαίο μυελό και στη σπονδυλική στήλη, να κινήσουν και πάλι το σώμα τους, έστω σε ένα βαθμό, πράγμα που θα βελτίωνε σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Στο πείραμα, το ένα από τα δύο ζώα είχε εμφυτευμένο στον εγκέφαλο του ένα τσιπάκι και μόνο μέσω εγκεφαλικών κυμάτων κατάφερε να κουνήσει τα χέρια της δεύτερης (ναρκωμένης) μαϊμούς που είχε ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στη σπονδυλική στήλη της. Τα ηλεκτρικά εγκεφαλικά σήματα από την μία μαϊμού ενεργοποίησαν τη σπονδυλική στήλη της άλλης και έτσι το πρώτο πειραματόζωο ουσιαστικά μπορούσε να ελέγχει τις κινήσεις του δεύτερου, το οποίο ήταν σαν παράλυτο, αφού δεν είχε τις αισθήσεις του και δεν μπορούσε να κινήσει τα άκρα του.

Όπως εξήγησαν οι γιατροί, για λόγους ηθικής δεοντολογίας, το πείραμα δεν έγινε με πραγματική παράλυτη μαϊμού, αλλά με μια απλώς ναρκωμένη με αναισθησία, η οποία αποκαλείτο «αβατάρ», κατά το αντίστοιχο των εικονικών ψηφιακών προσώπων που ένας χρήστης ελέγχει online.

Η ναρκωμένη μαϊμού κρατούσε ένα χειριστήριο τύπου joystick στο χέρι της, ενώ η άλλη μαϊμού έβλεπε μια οθόνη υπολογιστή και έπρεπε να σκέπτεται ότι κινεί έναν κέρσορα πάνω κάτω. Στο 98% των περιπτώσεων η μαϊμού – ελεγκτής ήταν σε θέση να κινεί με τη θέλησή της το χέρι της μαϊμού – αβατάρ. Οι σκέψεις της μεταφέρονταν μέσω των ηλεκτροδίων, με αποτέλεσμα και η δεύτερη μαϊμού ασυναίσθητα να κινεί πάνω κάτω το χειριστήριο.

Βέβαια, όπως σημείωσαν οι ερευνητές, η πολύ απλή αυτή κίνηση απέχει σε μεγάλο βαθμό από τις επιδέξιες κινήσεις που κάνει ένα ανθρώπινο χέρι. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία θα πρέπει να βελτιωθεί αισθητά, προτού καταστεί εφικτό να αξιοποιηθεί πρακτικά σε παράλυτους ανθρώπους. Επίσης, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί ένα ακόμη πρόβλημα, το γεγονός πως οι μύες των παράλυτων ανθρώπων έχουν εξασθενήσει υπερβολικά λόγω της ακινησίας.