Εμφύτευμα μειώνει την αρτηριακή πίεση

Εμφυτεύσιμη μικροσυσκευή την οποία δημιούργησαν Γερμανοί ερευνητές μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση του αίματος, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neural Engineering.  Η συγκεκριμένη συσκευή που εκπέμπει ηλεκτρικά σήματα δοκιμάστηκε επιτυχώς σε πειραματόζωα, μειώνοντας έως και κατά 40% την αρτηριακή τους πίεση, χωρίς μάλιστα σοβαρές παρενέργειες. 

Το εμφύτευμα μειώνει την υπέρταση στέλνοντας ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο και διαθέτει 24 μεμονωμένα ηλεκτρόδια και αισθητήρες, ενώ τοποθετείται έτσι ώστε να βρίσκεται γύρω από το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο εκτείνεται από το εγκεφαλικό στέλεχος και φτάνει μέχρι την κοιλιά.

Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Μικροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, με επικεφαλής τον δρα Dennis Plachta, εκτιμούν ότι η μικροσυσκευή ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να αποτελέσει εναλλακτική θεραπευτική λύση για τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην αντι-υπερτασική αγωγή με φάρμακα.
Οι επιστήμονες εμφύτευσαν τη συσκευή σε πέντε αρσενικούς αρουραίους. Τοποθετήθηκε γύρω από το πνευμονογαστρικό νεύρο του παρασυμπαθητικού συστήματος, το οποίο ξεκινά από το στέλεχος του εγκεφάλου και φθάνει έως τον θώρακα και την κοιλιά, περνώντας από ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά. Οι επιστήμονες  διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να μειώσουν την αρτηριακή πίεση των τρωκτικών έως και 60% από το αρχικό επίπεδό της. Σημαντικές παρενέργειες, όπως μεγάλη μείωση των παλμών της καρδιάς ή της αναπνοής, δεν παρατηρήθηκαν.
Σύμφωνα με τον Plachta, οι δοκιμές έδειξαν ότι «η χρήση του αριστερού πνευμονογαστρικού νεύρου με σκοπό τη μείωση της πίεσης του αίματος είναι εφικτή, χωρίς να προκαλούνται δυσμενείς παρενέργειες. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό σε ό,τι αφορά τις θεραπείες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη νευρική διέγερση χωρίς να διαπερνούν το νεύρο».

Η εμφύτευση της συσκευής απαιτεί χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο κι έτσι  δεν αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη θεραπευτική επιλογή για την υπέρταση, αλλά θα αφορά κυρίως όσους ασθενείς, για οποιονδήποτε λόγο, δεν αποκρίνονται στην υπάρχουσα φαρμακοθεραπεία. Σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξελίξουν το εγκεφαλικό εμφύτευμά τους, έτσι ώστε να καταγράφει συνεχώς την εγκεφαλική δραστηριότητα του ασθενούς και να αναπροσαρμόζει κατά περίσταση (π.χ. στη διάρκεια σωματικής άσκησης) το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης.