Διαταραχές στη διανοητική υγεία των εμβρύων μπορεί να προκαλέσουν στεροειδή

Διαταραχές στη διανοητική υγεία των εμβρύων μπορεί να προκαλέσουν στεροειδή που χορηγούνται σε εγκύους που διατρέχουν κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Τα φάρμακα αυτά βοηθούν στην ανάπτυξη των πνευμόνων των εμβρύων, ώστε αυτά να αντιμετωπίσουν καλύτερα τον έξω κόσμο. Ο κίνδυνος είναι μικρός, λένε οι ειδικοί, ωστόσο υπάρχει, οπότε θεωρούν πως η απόφαση για τη χορήγηση στεροειδών θα πρέπει να λαμβάνεται με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, καθώς μπορεί τα παιδιά που θα γεννηθούν να εμφανίσουν πρόβλημα ελλειμματικής προσοχής στα οκτώ τους χρόνια.

Την  ίδια στιγμή, άλλη μία μελέτη επιβεβαίωσε τον κίνδυνο που προκαλεί η έλλειψη φρούτων και λαχανικών από τη διατροφή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, όσοι δεν περιλαμβάνουν στη διατροφή τους αρκετή ποσότητα φρούτων και λαχανικών που περιέχουν διαλυτές ίνες κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή συμπτώματα όπως υψηλή πίεση και χοληστερόλη, ανεβασμένα επίπεδα σακχάρων στο αίμα και καρδιαγγειακή φλεγμονή. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία με τη συμμετοχή 23.000 ανθρώπων διάφορων ηλικιών, ενώ η ανακοίνωση του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος που ακολούθησε αναφέρει ότι οι τροφές που περιέχουν διαλυτές ίνες προστατεύουν την καρδιά από την εμφάνιση προβλημάτων, επειδή συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της χοληστερόλης.

Άλλη επιστημονική έρευνα έδειξε ότι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι μια ουσία που βρίσκεται στο κρέας, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά. Η ουσία ονομάζεται ασπαραγίνη και οι επιστήμονες τα προηγούμενα χρόνια πίστευαν ότι δεν είναι και τόσο απαραίτητη, επειδή παράγεται φυσικά από τον οργανισμό. Ωστόσο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μόντρεαλ διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα του σώματος αντέχουν χωρίς αυτήν, επειδή λαμβάνεται από τη διατροφή, όμως τα κύτταρα του εγκεφάλου τη χρειάζονται περισσότερο, επειδή πολλές φορές η μεταφορά της μέσω του αίματος εμποδίζεται, με αποτέλεσμα η έλλειψή της στα βρέφη να προκαλεί ακόμη και τον θάνατο.