Δημοφιλέστερο το τεστ DNA μετά την μαστεκτομή της Αντζελίνα Τζολί

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε τεστ DNA για τον καρκίνο του μαστού υπερδιπλασιάστηκαν έπειτα από την ανακοίνωση της Αντζελίνα Τζολί ότι θα υποβληθεί σε προφυλακτική διπλή μαστεκτομή.

Η αμερικανίδα ηθοποιός είχε κάνει τη σχετική ανακοίνωση πέρυσι τον Μάιο, εξηγώντας ότι έλαβε αυτή την απόφαση επειδή είναι φορέας ενός ογκογονιδίου που σημαίνει ότι έχει 87% πιθανότητες να παρουσιάσει καρκίνο του μαστού.

Η είδηση είχε φέρει στο προσκήνιο τις κληρονομούμενες μορφές της νόσου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το περίπου 5% των συνολικών κρουσμάτων, και πάρα πολλές γυναίκες αποφάσισαν να εξεταστούν προληπτικά.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ σε περισσότερα από 20 κέντρα γενετικού ελέγχου και κλινικές της Βρετανίας, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2013 οι γυναίκες που έκαναν τεστ DNA για καρκίνο του μαστού ήταν 2,5 φορές περισσότερες απ’ όσες τους αντίστοιχους μήνες του 2012.

Αντίστοιχα, από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο του 2013, ο αριθμός των γυναικών που εξετάστηκαν ήταν διπλάσιος απ’ ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν την έρευνά τους στην επιθεώρηση «Breast Cancer Research», λένε ότι ανάλογα ευρήματα είχαν αντίστοιχες έρευνες και σε άλλες χώρες του κόσμου.

«Η επίδραση της περίπτωσης της Αντζελίνα Τζολί ήταν μακράς διαρκείας και παγκόσμια και φαίνεται ότι αύξησε τις παραπομπές σε κέντρα γενετικού ελέγχου», σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκάρεθ Ήβανς, καθηγητής Ιατρικής Γενετικής & Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Μάντσεστερ.

«Η δημόσια παραδοχή μίας τόσο διάσημης και λαμπερής παρουσίας πιθανώς μείωσε τους φόβους των γυναικών με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό για την ενδεχόμενη απώλεια της σεξουαλικής ταυτότητάς τους, σε περίπτωση που διαπίστωναν ότι είναι φορείς και χρειάζονται προφυλακτική μαστεκτομή».

Το 95% των καρκίνων του μαστού είναι σποραδικοί, δηλαδή συμβαίνουν τυχαία, αλλά στο 5% υπαίτια είναι ορισμένα κληρονομούμενα γονίδια, τα BRCA1, BRCA2 Και TP53.

Η Αντζελίνα Τζολί είναι φορέας του γονιδίου BRCA1.