Δημιουργούν μοσχεύματα από χοίρους!

Λύση στο πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες του πνεύμονα επιχειρεί να βάλει ο πρωτοπόρος της αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος Κρεγκ Βέντερ, ο οποίος ενώνει τις δυνάμεις του με μια μονάδα της United Therapeutics Corp για να αναπτύξουν πνεύμονες χοίρου οι οποίοι θα έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι συμβατοί με τον άνθρωπο. Το συγκεκριμένο επίτευγμα, εφόσον πραγματοποιηθεί, μπορεί να δώσει την απάντηση στην επείγουσα ανάγκη για όργανα μεταμοσχεύσεων για ανθρώπους που πάσχουν από πνευμονικές νόσους σε τελικό στάδιο.

Ο Βέντερ ανακοίνωσε μέσω της εταιρίας του Synthetic Genomics Inc ότι η συμφωνία που υπεγράφη με την εταιρία United Therapeutics θα έχει διάρκεια αρκετών ετών και σκοπό την ανάπτυξη των λεγόμενων εξανθρωπισμένων οργάνων χοίρων για να χρησιμοποιούνται σε μεταμοσχεύσεις.

Το εγχείρημα έχει στόχο να προωθήσει τις προσπάθειες της United Therapeutics να αναπτύξει όργανα για μεταμοσχεύσεις σε γενετικά τροποποιημένους χοίρους.

Σύμφωνα με τις εν λόγω εταιρείες, περίπου 400.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάφορες νόσους των πνευμόνων και μόλις 2.000 σώζονται με μεταμόσχευση πνεύμονα.

Προηγούμενες προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν όργανα ζώων σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης, μια μέθοδος η οποία είναι γνωστή ως ξενομεταμόσχευση, απέτυχαν εξαιτίας διαφορών στο γονιδίωμα που προκάλεσαν απόρριψη του μοσχεύματος και δημιουργία θρόμβων στο αίμα.

Ωστόσο, αυτή τη φορά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους. Μπορεί μέχρι πριν από πέντε χρόνια κάτι τέτοιο να ακουγόταν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως σήμερα η δουλειά που έχουν κάνει οι γενετιστές έχει προχωρήσει πολύ. Το γονιδίωμα των χοίρων είναι κατά 90% όμοιο με εκείνο του ανθρώπου και των θηλαστικών γενικότερα, γι’ αυτό και η ομάδα του Βέντερ έχει αναλάβει να εντοπίσει τις πλευρές του γονιδιώματος που πρέπει να τροποποιηθούν και να τις «ξαναγράψει», ώστε, όταν αναπτυχθούν τα νέα μοσχεύματα, να αποφεύγονται παρενέργειες όπως οι παραπάνω.
“Η νέα συνεργασία μας με τη Synthetic Genomics έχει τεράστια σημασία για την επιτάχυνση των προσπαθειών μας για τη θεραπεία της πνευμονικής νόσου στο τελευταίο στάδιο”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Μάρτιν Ρότμπλατ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της United Therapeutics που έχει την έδρα της στο Σίλβερ Σπρινγκ του Μέριλαντ.

“Θα αρχίσουμε δημιουργώντας μια ολοκαίνουρια, υπερακριβή ακολουθία του γονιδιώματος του χοίρου και στη συνέχεια θα την εξετάσουμε λεπτομερώς και θα την συγκρίνουμε με το ανθρώπινο γονιδίωμα”, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξή του ο Βέντερ.

Η αποστολή της ομάδας του Βέντερ είναι διορθώσει και να ξαναγράψει το γονιδίωμα του χοίρου ώστε να προσφέρει στον όμιλο United Therapeutics μια σειρά τροποποιημένων κυττάρων. Η United Therapeutics θα πάρει τα κύτταρα αυτά και θα τα μεταμοσχεύσει σε ωάρια χοίρου, δημιουργώντας έμβρυα τα οποία θα αναπτύσσονται και γεννιούνται με εξανθρωπισμένους πνεύμονες.