Αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο ενδομήτριο έχουν όσες καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά μετά την εμμηνόπαυση

Αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο ενδομήτριο έχουν οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Μινεσότα μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 23.039 γυναικών που είχαν περάσει στην εμμηνόπαυση και διαπίστωσαν ότι εκείνες που έπιναν τα περισσότερα αναψυκτικά, έως και εξήντα μονάδες την εβδομάδα- διατρέχουν έως και 78% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης  ορμονοεξαρτώμενου ενδομητριακού καρκίνου. «Παλαιότερες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται με την παχυσαρκία. Οι πασύχαρκες γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και ινσουλίνης από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος. Τα αυξημένα αυτά επίπεδα με τη σειρά τους αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του ενδομητρίου», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Μάκι Ινουέ-Χόι.

Η ομάδα του, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, μελέτησαν επίσης αν  και άλλα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο, ωστόσο δεν εντόπισαν κανένα συσχετισμό ανάμεσα σε γλυκά σνακ, κέικ ή άλλα αμυλώδη τρόφιμα με τον καρκίνο. Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, επίσης δεν φάνηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου της μήτρας και ξεκινά από τον εσωτερικό χιτώνα της.

Παράλληλα, μία νέα 15ετής μελέτη έδειξε ότι άνδρες που κατανάλωναν 300 ml αναψυκτικών με ζάχαρη ημερησίως (όσο περίπου περιέχεται σε ένα κουτάκι αναψυκτικού) είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με όσους δεν είχαν καταναλώσει ποτέ τέτοιου είδους ποτά. Το πιο ανησυχητικό εύρημα της μελέτης ήταν μάλιστα ότι ο κίνδυνος δεν αφορούσε καρκίνο του προστάτη πρώιμου σταδίου αλλά καρκίνους που είχαν προχωρήσει αρκετά ώστε να δώσουν συμπτώματα. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό καθώς οι ταχέως εξελισσόμενες μορφές της νόσου είναι και οι πιο θανατηφόρες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λουντ στη Σουηδία που διεξήγαγαν τη νέα μελέτη εκτιμούν ότι η ζάχαρη που περιέχεται στα αναψυκτικά «πυροδοτεί» την έκλυση της ορμόνης ινσουλίνης η οποία τρέφει τους όγκους. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν πως παρότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες προτού επιβεβαιωθεί η σύνδεση μεταξύ καρκίνου του προστάτη και αναψυκτικών με ζάχαρη, υπάρχουν ήδη «πολλοί και διαφορετικοί λόγοι» που δικαιολογούν τη μείωση της κατανάλωσης αναψυκτικών.