Αποκαθιστούν (μερικώς) την όραση σε ζώα με χρήση κυττάρων από νεκρούς ανθρώπους

Μερική αποκατάσταση της όρασης στα τυφλά ζώα φαίνεται πως κατόρθωσαν οι επιστήμονες, μέσω εμφύτευσης στα μάτια των ζώων κυττάρων που είχαν ληφθεί από νεκρούς ανθρώπους – δωρητές, οι οποίοι έβλεπαν κανονικά όσο ζούσαν.

Μετά τις δοκιμές με πειραματόζωα, οι οποίες έγιναν από Βρετανούς επιστήμονες, τώρα το επόμενο βήμα θα είναι να γίνουν δοκιμές εμφύτευσης των κυττάρων σε ανθρώπους, κάτι το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της επόμενης τριετίας.

Τη σχετική δημοσίευση στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση “Stem Cells Translational Medicine” έκαναν ερευνητές του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την καθηγήτρια Άστριντ Λιμπ. Σύμφωνα λοιπόν με την ομάδα των ερευνητών, αν όντως υπάρξουν παρόμοια αποτελέσματα και στους ανθρώπους, με αυτά που υπήρξαν στους αρουραίους, τότε θα υπάρξει μεν βελτίωση της ζωής των τυφλών, αλλά η όρασή τους δεν θα αποκατασταθεί σε βαθμό που να μπορούν να διαβάζουν ή να βλέπουν τηλεόραση. Θα είναι όμως σε θέση να κινούνται μόνοι τους και να βλέπουν αντικείμενα όπως ένα τραπέζι ή ακόμα και να φτιάχνουν ένα καφέ ή τσάι.

Οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδών χιτώνων του οφθαλμού ήδη χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες για τη βελτίωση της όρασης μερικών τυφλών ανθρώπων.

Το πρωτοποριακό στην περίπτωση των Βρετανών οφθαλμιάτρων, είναι ότι για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν ένα ιδιαίτερο είδος νευρογλοιακών κυττάρων από το πίσω μέρος του ματιού, τα οποία αποτελούν μια μορφή ενηλίκων βλαστικών κυττάρων ικανών να μεταμορφώνονται σε άλλα εξειδικευμένα κύτταρα.

Έτσι, στο εργαστήριο, με χημικό τρόπο, οι επιστήμονες «ώθησαν» τα εν λόγω κύτταρα να μετατραπούν (εντός μιας εβδομάδας) σε ραβδία αμφιβληστροειδούς, δηλαδή στα κύτταρα που ανιχνεύουν το φως. Στη συνέχεια, εμφύτευσαν αυτά τα νέα ραβδία στα τελείως τυφλά τρωκτικά, με τελικό αποτέλεσμα την μερική αποκατάσταση της όρασής τους. Η απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου των πειραματόζωων έδειξε ότι, χάρη στη θεραπεία, περίπου το 50% των ηλεκτρικών σημάτων κατά μήκος των νεύρων μεταξύ των ματιών και του εγκεφάλου είχαν αποκατασταθεί.

Η συγκεκριμένη τεχνική εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άτομα που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδος ή από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Από την άλλη πλευρά, πάντως, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ένα πιθανό εμπόδιο είναι ότι τα κύτταρα του νεκρού δότη μπορεί να απορριφθούν από τον οργανισμό του τυφλού, όπως συμβαίνει στις μεταμοσχεύσεις οργάνων.