Αναπηρικό αμαξίδιο που ο χρήστης του μπορεί να το χειριστεί χρησιμοποιώντας μόνο τη γλώσσα του

Ένα μεγάλο βήμα που εκτιμάται ότι θα βελτιώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων με παράλυση έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατασκεύασαν ένα αναπηρικό αμαξίδιο που ο χρήστης του μπορεί να το χειριστεί χρησιμοποιώντας μόνο τη γλώσσα του.

Η καινοτομική έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του ινστιτούτου τεχνολογίας Georgia Tech στην Ατλάντα σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Σικάγο, οι οποίοι δημιούργησαν το Tongue Drive System, ένα σύστημα χειρισμού που περιλαμβάνει έναν μικροσκοπικό μαγνήτη από τιτάνιο που τοποθετείται στη γλώσσα με τη μέθοδο του body piercing και μια διακριτική κάσκα κεφαλιού.

Το νέο σύστημα χρησιμοποιείται ήδη από έντεκα άτομα με παράλυση από τον λαιμό και κάτω, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικό από ό,τι τα καροτσάκια που διαθέτουν την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα.

Μάλιστα, κατά τη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι ο χειρισμός με τη γλώσσα γίνεται πολύ πιο εύκολα, με μεγαλύτερη ταχύτητα και με την ίδια ακρίβεια, ωστόσο κάποιοι ασθενείς δεν συμμετείχαν στις δοκιμές επειδή θεώρησαν ότι η τοποθέτηση του μαγνήτη στη γλώσσα και η κάσκα κεφαλιού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο περιβάλλον τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο μαγνήτης οπτικά μοιάζει με κόσμημα, αλλά λειτουργεί σαν joystick. Τοποθετείται στην άκρη της γλώσσας, την οποία ο χρήστης κινεί προς την κατεύθυνση που θέλει να μετακινηθεί, ενώ οι αισθητήρες ανιχνεύουν την κίνηση και τη μετατρέπουν σε  εντολές. Έτσι, το καροτσάκι κινείται προς την κατεύθυνση που θέλει ο χρήστης, ενώ η ταχύτητά του ρυθμίζεται όταν η γλώσσα ακουμπά στην εσωτερική πλευρά του μάγουλου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και διευθυντή του τμήματος βιονικής του Georgia Tech, Maysam Ghovanloo, το Tongue Drive System θα βοηθήσει πολύ τα άτομα με τετραπληγία, τα οποία δεν μπορούν να κινήσουν τα χέρια τους αλλά ούτε και να δώσουν φωνητικές εντολές, επειδή η φωνή τους δεν είναι αρκετά δυνατή.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine.